Calculator tabletă
De la Oborocean Adrian
Un calculator tabletă, numit și simplu tabletă sau tabletă PC (din engleză de la tablet computer sau tablet PC), este un tip constructiv decalculator portabil, devenit posibil prin continua miniaturizare a componentelor electronice precum și pe baza unor invenții tehnologice ingenioase.
Caracteristici
Calculatorul tabletă are următoarele trăsături:
- este un calculator relativ mic, mobil (= conectabil fără fir la rețeaua de telefonie mobilă celulară GSM) și portabil. Face parte din clasa de dispozitive Internet mobile (Mobile Internet Devices, MID)
- Ecran relativ mare (cu diagonala începând de la cca 17,78 cm = 7 țoli), poate fi ținut cu una sau ambele mâini; sensibil la atingere (touchscreen - ecran tactil); color; bună rezoluție, asemănătoare cu cea a notebook-urilor (1366x768, 1280x720 etc.).
- Nu dispune de tastatură. La nevoie este afișată pe ecran o tastatură virtuală. La unele modele se poate atașa un pen și/sau o tastatură separată.
- Nu dispune de disc dur și nici de unitate de CD/DVD/Blu-ray. Dispune de obicei de o memorie internă de tip flash.
- Conectivitate fără fir la Internet prin Wi-Fi (WLAN), GSM (telefonie mobilă celulară) sau UMTS. Unele tablete folosesc tehnologia 4G. Eventual și conectivitate prin cablu la unruter Internet. Acces deplin la Internet
- Unele tablete sunt din puct de vedere constructiv și funcțional PC-uri în miniatură care folosesc Windows sau Unix. Acest tip constructiv de PC se numește „PC tabletă”.
- Unele tablete oferă acces standard la sistemul de operare și la tot softwareul instalat, la fel ca la un PC obișnuit.
- Posibilități restrânse de conectare prin fir la diverse aparate / dispozitive suplimentare; uneori USB, HDMI, miniUSB.
- Unele modele dispun de 1 sau chiar 2 camere de luat vederi, cu rezoluții intre 0.3 si 8.0 Mega pixeli.
- Ca sursă de energie computerele tabletelă folosesc acumulatoare de mare capacitate (3200-9000 mAh), cu un timp de încărcare asemănător celui de la telefoanele mobile.
- Tot hardwareul calculatorului este construit și integrat în spatele ecranului (asemănător cu calculatoarele personale de tip all-in-one)
- Cu toate astea are o grosime acceptabilă și o greutate mică, fiind portabil, greutatea fiind între 350 si 600 de grame, în funcție si de dimensiune, iar grosimea medie mai mica de 10 milimetri.
Funcționalitate
Ca funcționalitate, la apariția acestor dispozitive, o tabletă era axată cu precădere pe conținut online, datorită capacităților relativ mici de stocare și puterii reduse de procesare. De aici și denumirile de tabletă internet sau MID (Dispozitiv mobil pentru Internet din engleză Mobile Internet Device). Odată cu dezvoltarea procesoarelor și îmbunătățirea tehnologiilor, tabletele au ajuns să acopere o gamă largă de preocupări, permitând activitați din cele mai diverse[1]:
- Vizualizarea și editarea documentelor de orice tip.
- Înregistrarea și redarea de conținut multimedia HD.
- Pot fi citite cărți electronice în orice format.
- Permite instalarea de aplicații noi.
- Permite accesul în rețeaua de internet prin conexiuni fără fir.
- Poate rula jocuri, de la cele mai simple până la jocurile 3D.
- Permite instalarea unui număr redus de dispozitive externe.
- Permite comunicarea prin intermediul rețelei de internet.
În istoria omenirii, niciodată nu a fost înmagazinată atâta putere de calcul într-un dispozitiv atât de mic. Pe viitor capabilitățile tabletelor PC vor crește și vor fi orientate către necesitățile cotidiene ale utilizatorului, pătrunzând și în mediile didactice și profesionale.
Variante constructive de calculatoare tabletă
- Slate: desemnează varianta standard. Este o tabletă la care se poate atașa o tastatură reală (cu sau fără fir)
- Convertibil: un notebook cu tastatură reală integrată, dar care poate fi ascunsă prin glisare în spatele ecranului. Acesta este și modul normal de folosire.
- Hibrid: este o tabletă la care se poate atașa o tastatură reală de aceleași proporții, formând împreună un netbook; de ex. modelul Acer Iconia Tab W500
- Booklet: conțin 2 ecrane senzitive de tip touchscreen, dintre care unul afișează permanent o tastatură virtuală.
Exemple de tableta:
- Apple iPad - tabletă ajunsă acum la Generația a 4-a.
- Microsoft Tablet PC, conceptul inițial în 2001; succes pe piață mic; nu se mai produce.
- numeroase modele de PC-uri de tip constructiv tabletă, numite „PC-uri tabletă” (în engleză tablet PC), de ex.: HP Slate 2; Microsoft Surface
- Tablete de la alți producători de calculatoare ca de ex. Samsung, Nokia ș.a.
- ASUS - cu o gamă largă de tablete high-end;
- Sony - producătorul japonez a intrat și pe această piață și nu a dezamăgit prin performanțele tabletei Sony Xperia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu